top of page
Post: Blog2_Post
Търсене

5 ползи от консумирането на овесени ядки

Актуализирано: 7.02.2022 г.

Овесени ядки - безспорно едни от най-набиращите популарност продукти, присъстващи във все повече рецепти и здравословни заместители на брашно, зърнена закуска и глутен. Те съдържат редица полезни съставки, необходими за предоставянето на енергия на организма и поддържането на различни телесни функции. Ще се изненадате колко ползи има от консумирането им, включително понижаване на холестерола, поддържане на ниска кръвна захар и принос към храносмилателната система. Можете да ги добавите към любимите си рецепти за курабии, да ги комбинирате с кисело мляко или просто да се обърнете към www.asyaskitchen.com за повече информация!


1. Засищащ и калоричен, овесът е способен да ви засити за много дълъг период от време. Според учени, поради високото количество фибри, които съдържат, ядките намаляват чувството за глад в сравнение с други продукти със същата калорийна стойност - 389kcal/100gr. Овесените ядки фигурират в много класации за здравословна храна и заемат първите места в предпочитани от хората закуски.


2. Друго предимство на овеса е съдържанието му на бета-глюкани, които намаляват високите нива на холестерол. Богати на фибри, те подпомагат за понижаване на LDL-холестерола, които червата абсорбират. Също така бета-глюканът има благоприятно влияние върху сърцето, като намалява риска от сърдечни заболявания.


3. Бета-глюканите подпомагат и за поддържането на ниска кръвна захар, тъй като организмът усвоява по-бавно съставките, в резултат на което нивата на захарта остават непроменени. Ядките попадат в категорията на сложните въглехидрати, благодарение на богатия си състав и засищащите си качества.


4. Споменах богат състав - овесените ядки съдържат в себе си редица полезни хранителни вещества, необходими на организма, за да функционира добре - протеин, фибри, витамин А, витамин В, ненаситени мазнини, магнезий и други. Те са отличен източник на сложен въглехидрат, които спомага за функционирането на храносмилателната система и ни дава енергия.


5. Не на последно място, овесените ядки могат да се съчетаят с много продукти и да се интегрират в различни рецепти. В комбинация с кисело, прясно мляко и мед, те биват част от много предпочитаната сред младежите зърнена закуска. Ако не сте й почитатели, то бихте могли да ги използвате като заместител на брашното и да изпечете здравословни курабийки и мъфини. А ако пък сте в настроение за нещо освежаващо - комбинирайте ги със сезонни плодове и си направете домашно смути!


33 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page