top of page
Post: Blog2_Post
Търсене

Хумус от нахут

Хумус! Днешната рецептата, която Ви споделям, е по-лекичка, но пък представлява разядка, която е моя любима. Която обичам да приготвям за себе си и близките си. Която може да приготвите за всеки повод! За чийто последен залък винаги се борим!


Част от рецептата съдържа аквафаба - това е наименованието на течността, съдържаща се в консервата заедно с нахута. Използва като заместител на яйцата в много вегански и сладкарски рецепти. Добавих я в рецептата си, за да придаде по-дълбок аромат на хумуса, тъй като съдържа вкуса на нахута. Ако решите, че не желаете да я използвате, заместете я с минерална вода, същото количество.


Време за приготвяне: 15 минути.


Необходими продукти:

1. 250 гр сварен нахут/нахут от консерва

2. 4 с.л. сусамов тахан

3. 1 лимон

4. 3 скилидки чесън

5. 2 ч.л. червен пипер

6. 1/2 с.л. сол

7. 50 мл вода (30 мл вода и 20 мл аквафаба*)

8. 2 с.л. зехтин


Начин на приготвяне:

1. Отделете аквафабата (течността от консвервата) в отделна купичка. Към нахута изцедете сока на лимона, добавете тахана и зехтина.

2. Обелете и нарежете скилидките чесън на едро. Намачкайте ги с щипка сол и ги добавете към останалите продукти. Налейте водата, аквафабата и овкусете с подправките.

3. Пасирайте сместа и сервирайте с допълнително червен пипер за цвят и зехтин за сочност! Ако хумусът ви се струва по-гъст, можете да добавите още вода, докато получите желаната консистенция.

4. Можете да го комбинирате с лаваш, арабски питки или хляб по Ваш избор! Планирам да Ви споделя рецепта за домашни хлебчета идните дни, които биха могли да Ви свършат също работа!


Добър апетит!

9 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page