top of page
Post: Blog2_Post
Търсене

Тънкости при приготвянето на козунак

Както споменах в предния си пост, да омесиш и сплетеш козунак не е лесна задача. Първият ми опит да приготвя козунак бе по време на пандемията, когато имах цялото време на света, пълната мотивация и увереността, че знам всички характеристики и тънкости. Опитът бе толкова неуспешен, че следващите две години се доверявах на пекарни, знаейки, че това занятие не е за мен.


Въпреки това, тази година бях твърдо решена, че ще опитам отново. Предварително отделих време да се запозная с всички тънкости и препоръки от хора, които все пак не са правили един козунак в живота си :) и знаят с точност на каква температура трябва да бъде млякото, към което да добавим маята, и защо захарта не трябва да бъде в голямо количество :). Е, мили хора, днес, с цел да ви спестя лутането из интернет, ще ви изредя най-ключовите техники и тънкостите при приготвянето на козунак.


  1. Преди да започнете с приготвянето на тестото е хубаво да накиснете стафидите в 3 с.л. ром, за да поемат от него. След първото втасване (за което ще говоря по-долу) трябва да ги отцедите хубаво, за да не са влажни при изпичането.

  2. Маята трябва да шупне в топло, но не горещо, прясно мляко на приблизителна температура 35-38о. Обърнете внимание на качеството й - важно е маята да е жива, а не престояла, за да се задействат свойствата й.

  3. Захарта е пряк враг на глутена. Ако прекалите с нея, рискувате глутентът да не се развие добре и да не ви се получат така наречените конци. За своя козунак използвах 100гр. захар, като експерти съветват да се добави половината от нея още в млякото и маята. Можете да подсилите сладостта на козунака, като наблегнете върху плънката му (шоколад, мармалад, стафиди, тн.).

  4. Бих ви посъветвала да използвате брашно за козунак. То съдържа повече протеин и свойствата на глутена са подсилени. Казват, че конците стават по-изразени, ако използвате такъв вид.

  5. Мазнината я добавям, след като омеся тестото, за да не намаля свойството на глутена. Когато оформите тестото и започнете да го месите, добавете мазнината на части. Тя може да е в съотношение 50:50 масло към олио, а може и само едното от двете.

  6. Техниките, които използвах да замеся козунака, са две. Едната включва изтегляне на тестото по късата страна на плота и завъртане на 90о. С други думи, движенията са две - разтягане напред и въртене по часовниковата страна. Втората техника е удряне на тестото върху плота около 80-100 пъти общо, като аз редувам двете техники. Общото време на месене трябва да бъде поне 15-20 минути, за да се активира глутена и да получите гъвкаво тесто.

  7. За да втаса, поставете тестото в предварително намазнена купа и покрийте с влажна кърпа. Има два начина за втасване - в хладилник за 24 часа или във фурна за 1 час. Лично аз използвам втория начин, като предварително загрявам печката на 40о и оставям металната купа с тестото вътре, като я изключвам. Някои фурни не поддържат една и съща температура, затова си позволявам по средата на втасването да я включа отново и да я спра след 10-15 минути.

  8. След първото втасване се добавя плънката. Тестото се разделя на три фитила (за сплитане на плитка) и се разстила с ръка. Нарежда се плънката и се завиват, след което се сплитат по форма, която желаете, като използвате мазнина помежду им. Хубаво е да оставите разстояние, за да не са плътно сплетени.

  9. След сплитането и намазването на козунака с жълтък, олио и мляко (както съм описала в рецептата си) поставете козунака в тавичка за печене и направете второ втасване, следвайки точка 7.


Вярвам, че след изпълняване на горните стъпки, ще получите желания пухкав козунак на конци! При възникнали въпроси можете да се обърнете към мен!


12 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page