top of page
Post: Blog2_Post
Търсене

Кето диета - какво представлява, с какво трябва да се храним и какво трябва да знаем?

Общо казано…

Един средностатистически човек, хранещ се с балансирано, приема 220-320 гр. въглехидрати на ден. Това количество снабдява организма с достатъчно глюкоза, което повишава нивата на хормона инсулин. По този начин се снабдяваме с така наречените запаси на телесни мазнини, от които черпим енергия. Телесните мазнини се съхраняват в мастните клетки под формата на триглицериди. Те са необходими за абсорбирането на определени витамини, произвеждането на хормони и осигуряване на топлина в тялото. Съществуват три вида мастна тъкан - бяла (съхранява мазнините), кафява (произвежда топлина) и бежова.


Какво е Кето режимът?

Диетата се изразява в консумирането на продукти с много ниско съдържание на въглехидрати и високо на мазнини. Чрез драстично намаления прием на въглехидрати, организмът придобива друго състояние, наречено кетоза. В подобно състояние метаболизмът започва да разчита предимно на кетони поради ограничения достъп до глюкоза. Следователно, тялото използва мазнините, които човек приема по време на режима, като основен източник на енергия. В допълнение, метаболизмът разчита на запасите от телесни мазнини, които са се изграждали с времето. По този начин мастните клетки се отделят от телесните и се прехвърлят в черния дроб, където се окисляват и се превръщат в кетони. Те, за разлика от глюкозата, снабдяват мозъка с енергия.


Какви са ползите от Кето диетата?

 1. Според диетолози, Кето режимът е много ефективен начин за отслабване, резултатите от който са видими още на първата седмица.

 2. Спазването на подобен режим намаля рисковете от сърдечни проблеми, причинени от прекомерно консумиране на месо, високите нива на холестерол и кръвна захар. Заместването на наситените мазнини с полинаситените такива избягва консумирането на нездравословните трансмазнини - основен причинител на сърдечно-съдови проблеми.

 3. Диетата се използва за лечение на рак и е противопоказна за растежа на тумора.

 4. Кожата придобива по-свеж и хидратиран вид, тъй като консумирането на по-малко глюкоза и въглехидрати намалява риска от акне.

 5. Приемайте хранителни добавки по време на режима. Омега-3 мастни киселини и магнезий са два броя препоръчани витамини и минерали, тъй като организмът по време на хранителния режим е значително ограничен от подобни жизненоважни съставки.


Какво мога да ям и какво не мога?

 • Какво мога?

Месо, риба, зеленчуци (предимно краставици, патладжан, тиквички, звлени салати и подправки), мазнини (кокосово масло, зехтин, олио, краве масло, сметана и други), млечни продукти (сирене, кашкавал, тн.) и авокадо.

 • Какво не мога?

Хлебни/тестени изделия, пакетирани храни, чипс, гризини, сладки изделия, бобени изделия, плодове (забранени са всички освен ягоди, малини и боровинки), алкохол и сладки напитки.Какво трябва да знам, ако реша да се подложа на подобна диета?

 1. Диетата не е подходяща за всекиго, който страда от диабет (приемащ инсулин всеки ден), за бременни или кърмещи майки, за които е жизненоважно да се снабдяват с всички хранителни групи, и за хора с храносмилателни проблеми. Подобни групи трябва да се консултират със специализирано лице преди да се подложат на този режим.

 2. Съществуват няколко вида Кето режими. Количеството на въглехидрати, което се приема дневно, варира спрямо интензитета на всяка диета. Има и режими, които следват ежеседмичен цикъл - петдневен прием на мазнини и двудневен интензивен прием на въглехидрати.

 3. Запознайте се с храните по-горе, преди да започнете да следвате диетата. Често хора се заблуждават за съдържанието на някои храни и продукти, предполагайки, че не съдържат въглехидрати.

 4. Някои привърженици на режима страдат от така наречения “Кето грип”. Това е болест, появяваща се непосредствено след започването на режима. Изразява се в много ниска енергия, замайване и главоболие. Причинява се от адаптирането на метаболизма към приема на мазнини вместо въглехидрати и усвояването на кетони. Не всеки се сблъсква с подобна странична реакция. Отшумява след 10ия ден, затова е важно да не извършвате сериозни физически дейности, ако усетите умора.


При възникнали въпроси относно диетата, можете да се свържете с мен тук или в Инстаграм на @asyas_kitchen!

5 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page